Historien om Dansk Asiatisk Vietnamesisk Montagnard Kultur og Idrætsforening i Slagelse, Danmark.

Vi er en gruppe børn og unge som kom fra Vietnam til Danmark d.29.4.1975.

Hvorfor måtte vi flygte…

I 1972 ramte krigen An Loc, Binh Long, en provins som ligger ca. 100 km syd-øst af Saigon tæt ved grænsen mellem Vietnam og Cambodia.
Vi boede på en kostskole, som hører til Etnisk Minoritet befolkning i Vietnam som kaldes Montagnard. På Kostskolen der var kun to stammer af folk, Stieng og Khmer.

Vi var omkring 350 børn og unge. Da krigen kom i april 1972, ramte det kostskolen hårdt fordi Vietcong troede at vores kostskole tilhørte militærbaser, Derfor kastede Vietcong raketter imod kostskolen.
Kostskolen blev splittet og ødelagt. Mange børn og unge døde og blev skadet. Nogle flygtede til de forskellige landsbyer i omegnen, og nogle fulgte med de andre flygtede mod Binh Duong og Saigon for at overleve.

De fleste af os havnede i Binh Duongs flygtningelejr. Der mødte de unge journalisten Henning Becker. De børn og unge blev kaldt ”børn og unge der blev ramt af krigen”. Henning Becker samlede børn og unge op én efter én, som blev samlet i mindre grupper på 5-10 stykker, som opholdte sig på Thu Duc Farm ligger ca.5-7 km fra Saigon.

I en periode var der ca.160 børn og unge på Thu Duc Farm, som Lam-Phol Lam og de medarbejdere, som Henning Becker havde ansat til at passe fra 1972-1974.

Alle børn og unge hørte til CPSI (Children Protection Security International), som Henning Becker havde ansvaret for. Henning Becker var forstander og Lam-Phol Lam var viceforstander, og havde ansvaret for Thu Duc Farm og Montagnard Gruppen i Thu Duc.

I begyndelsen af 1974 opstod der konflikter mellem Christian World Vision og præsten, Dieu Huynh i Vietnam, samt det Etnisk Minoritet Ministeriet på den ende side og Henning Becker, CPSI, på den anden side.

Henning Becker og os i CPSI regi kæmpede for at de unge skulle blive i Saigon for at studere i de forskellige skoler i Saigon, mens de andre ville sende børn og unge til Bao Loc, der ligger 250 km. fra Saigon ca.250 km, og de var blevet lovet 72.000,00 VN Dong pr. børn og unge, som præsten Dieu Huynh i Vietnam administrerede pengene for dem der skulle læse på kostskole i Bao Loc.
Da krigen i begyndelsen af 1975 blussede op igen, kom børn og unge på kostskole til Bao Loc. De blev splittet op igen, og det var en meget farlig situation. Der var 4 personer, som betod af Henning Becker, Munke Nguyen Ngoc Thanh, Nguyen Hue Nhat og Lam-Phol Lam, tog op til Bao Loc for at hente børn og unge til Saigon igen.

De sidste dage i Saigon i april 1975 var det en meget kaotiske, hvilket man kan læse meget mere om i Lam-Phol Lams bog, ” Den Mirakuløse Rejse fra Ris til Kartoffel ”.
Den gruppe der var knyttet til CPSI Projektet, tog af sted fra Lufthavn Tan Son Nhat i Saigon kl.18.00 d.25.4.1975. Og via Philippine og USA ankom vi til Aalborg, Danmark d.29.4.1975, og blev kørt til Livø.

Vi opholdte på Livø fra d.29.4.1975 til i begyndelsen Januar 1976. Herefter blev vi delt op i en Montagnard gruppe og en Ninh´Familie gruppe.

Vi var i alt 214 personer, blandt dem var der 12 voksne medarbejdere fra Vietnam.

Lam-Phol Lam og hans ægtefælle, Ngoc Hue Nguyen, tilhører den ældre del af Montagnard gruppen i Danmark.
Lam-Phol Lam blev udpeget af gruppen som Montagnards leder og havde ansvaret for Montagnard gruppen i samarbejde med Dansk Flygtningehjælp i Roskilde.

Vi var i alt 157 medlemmer som boede på Den Gamle Højskole i Roskilde.

I Roskilde oprettede vi Montagnard Gruppen i håbet om at hele gruppen kunne blive boende og integreret i Roskilde. Men i vinteren 1977 fandt vi ud af at en vietnamesisk lærer var spion. Han arbejdede for Det Vietnamesisk regime og spillede en stor rolle for en lille gruppe. Vi var et flertal som gerne ville smide ham ud af vores skole og Montagnard gruppen, men en lille gruppe på ca. 35 personer ville gerne samarbejde med ham. Derfor gik den del af Montagnard gruppen som ikke ville samarbejde med læreren i demonstration, for at protestere imod den vietnamesisk lærer for at smide ham ud af skolen.

Da vi kom hjem fra København efter en demonstration, var vores bygninger tomme fordi medhjælper fra Dansk Flygtningehjælp havde planlagt at 35 børn og unge skulle flytte ud fra Den Gamle Højskole i Roskilde til Faxe Ladeplads tæt ved Haslev.
På dette tidspunkt var vi ca. 122 børn og unge tilbage på Skolen. Vi blev nødt til at samarbejde med Dansk Flygtningehjælp for at finde ud af en ny løsning for fremtiden for de børn og unge der var kommet til Danmark fra Vietnam. Det var vigtig for os at arbejde for at undgå dårlig integration, og for at undgå at blive opfattet som ballademagere.

Lam-Phol Lam tror at Roskilde ville havde været en ideel by for alle i gruppen. Ikke mindst på grund af at det er tæt på forskellige skoler, universitet og andre uddannelsesinstitutioner. Roskilde ligger tæt ved København hvor der var gode job- og uddannelsesmuligheder. Fx ville Lam-phol Lam meget gerne have læst økonomi eller statskundskab, hvis han sammen med de øvrige del af gruppen havde fået lov til at blive boende i Roskilde.

Lam-Phol Lam blev flyttet til Skælskør sammen med en række andre vietnamesere. Han læste i stedet til Fritidspædagog i Slagelse. I dag er Lam-Phol Lam ked af at han ikke kunne få sin drøm opfyldt om at blive økonom eller politolog, men har dog været meget glad for sit arbejde som pædagog.

Bestyrelsen valgte af praktiske grunde at dele Montagnard at gruppen op i mindre grupper med relationen til hinanden:

Gruppe 1. flyttede til Slagelse

Gruppe 2. flyttede til Skælskør

Gruppe 3. flyttede til Nykøbing F

Gruppe 4. flyttede til Dianalund sammen med Niels og Inge (4-5 stk)

Officielt flyttede vi fra Roskilde d.15.7.1978 til de forskellige overnævnte byer.

Vi var blevet enige om at hver by vil danne en forening som kaldes: Den Vietnamesiske Montagnard Forening i Slagelse, Skælskør og Nykøbing F.

Så har vi tre foreninger i Danmark, og hver forening har deres egne bestyrelse. Der har været et godt samarbejde mellem de tre foreninger siden starten.

Senere dannede vi forbundet, Det Vietnamesiske Montagnard Forbund i Danmark. Samarbejdet blev støttet af Dansk Flygtningehjælps kontor fra Slagelse.

Omkring 1980 overflyttes vi fra Dansk Flygtningehjælps regi til de forskellige kommuner, som de forskellige medlemmer bor i.

Omkring 1985 vælger vi at samle alle foreninger i én forening med navnet ”Den Vietnamesiske Montagnard Forening i Slagelse, Danmark”.

Foreningen fejrer jubilæum hver 5. år, og har senest holdt 40 års jubilæum.
I 2015 ændres foreningens navn til:

“Dansk Asiatisk Vietnamesisk Montagnard Kultur og Idrætsforening i Slagelse, Danmark

Det er håbet at de unge generationer vil være med til at bakke op om foreningen og videreføre denne i fremtiden!

Foreningen er blevet godkendt af Slagelse Kommune som folkeoplysning i Slagelse.
Det er af flere grunde vigtig at bevare den eksisterende foreningen, DAVMK&IF i Slagelse, Danmark:

Det er et samlingspunkt for os som dansk/asiater, som er bosat her i Danmark.

DAVMK&IF skal fungere som vores talrører i Danmark.

Når de ældre generationer ikke længere er her, er det vigtig at deres efterkommer ikke mister deres identitet og deres rødder. Det er vigtigt at de ved hvor de stammer fra.

De unge generationer bør opretholde kontakten med hinanden.
Der er mange andre gode grunde til foreningen skal fortsætte med nye unge kræfter.

DAVMK&IF har adgang til kommunale Sportshaller og lokaler på de forskellige Skoler. Det kræver at DAVMK&IF løbende skal ansøge om opretholdelse af adgang til de forskellige lokaliteter.

Der er særlig tre vigtige emner i DAVMK&IF, som løbende skal tages op til debat: Det kulturelle, sociale og sportslige arrangement i foreningen

Foreningens sommeraktiviteter

Foreningen vinteraktiviteter

Foreningens generalforsamling osv.

Foreningen, DAVMK&IF, har eksisteret i over 40 år nu, og der er mange gode ting som vi har båret i gennem med tiderne på godt og ondt. Lam-Phol Lam mener at han personlig er ved at være for gammel til opgaven som tovholder og formand for foreningen, og ønsker nu at der kommer yngre kræfter ind i foreningen til at overtage opgaverne som blandet andet formand for foreningen. Gerne til sommer 2017.

Dog vil Lam-Phol Lam naturligvis gerne stå til rådighed med at at hjælpe hvis de har brug for ham.
Lam-Phol Lam appellerer til alle som kom til Danmark sammen Journalist Henning Becker og de som har tilknytning til Beckerbørnene eller Montagnard Gruppen om at bakke foreningen op og være med at at fortsat drive foreningen, DAVMK&IF videre i fremtiden.

Hvis I har lyst til at være medlem af Foreningen I er velkommen til at vores hjemme- side: http://davmkif.dk/ , hvor i også kan komme i kontakt med os.
Eller kontakt:
Lam-Phol Lam
Vænget 9, 4230 Skælskør
Mobil. 51 27 89 09
E-mail : lplam@hotmail.dk